Regler

Alla deltagare får spela en serie om fem kulor på varje spel. Om spelet ger extrabollar får dessa spelas.

Dessutom får varje spelare fyra jokrar, som direkt efter kvalomgången får användas på valfria spel (jokrarna kan endast förbättra ett resultat - aldrig försämra!).
Det är tillåtet att använda fler än en joker på ett och samma spel, till och med att använda alla fyra jokrarna på samma.

Inmatning

Scorekorten lämnas in när man spelat färdigt samtliga spel. Väljer man istället att bokföra poängen via sin mobil, går den direkt in i listorna och du ger en värdefull service till tävlingen samt har rätt att kallas 'modern och belevad' eller 'framstegsvänlig'. Tävlingsledningen rekommenderar dock att du bokför dubbelt, dvs både matar in via din eller din kamrats smartphone, samt med papper och penna antecknar poängen.

Mata in jokrar

Välj spelare och spel, och om du har spelat och tidigare bokfört din poäng, så ska den nu synas i detta fält. Om din joker är en förbättring, så ersätter du bara den gamla poängen med den nya.

Poängsystem

Linjär fördelning där medelspelaren får 50 poäng. Detta brukar innebära att den bäste spelaren får närmare 99 poäng, medan den som ligger längst ner i andra delen av listan får 1 poäng. (I början av inmatningen kan det se lite konstigt ut med stora hopp i kvalpoängsskalan, men i princip kan man säga att man delar 100 poäng i samma antal delar som det är spelare. Har man bara matat in fyra spelare, så får ettan 80p, tvåan 60p, trean 40p och fyran 20p.)

Slutspel

24 spelare går till slutspel där de åtta bäst placerade får en "gräddfil". I slutspelet spelas enbart matcher mellan två spelare, bäst av tre spel i alla matcher förutom finalen som spelas i bäst på fem spel.
Om en match är avgjord efter två spel rapporteras detta in på webbsidan Slutspel och man spelar inte det tredje spelet.

Tävlingsledningen rekommenderar att du gör en refresh på slutspels-sidan direkt efter att slutspelet lottas, så att du och din medspelare får samma och de korrekta spelen i slutspelet.

Alla spel lottas när tävlingsledningen fyller slutspelsträdet.

Vem möter vem?

I slutspelet möts spelare enligt placering i kvalet. De åtta som spelat bäst går direkt till andra omgången, medan spelare 9 - 24 möts i första omgången enligt ordningen nedan:

  • 9 - 24
  • 10 - 23
  • 11 - 22
  • 12 - 21
  • 13 - 20
  • 14 - 19
  • 15 - 18
  • 16 - 17

Det är den bäst kvalplacerade, som bestämmer om han/hon vill börja eller ej på spel 1. Därefter byter man ordning på nästa spel, och byter tillbaka igen om det blir fråga om ett eventuellt tredje spel.