Euro17

Tippa damerna

Välkommen till Euro17, tävlingen där du spelar på fotbolls-EM i Nederländerna som avgörs 16 juli - 6 augusti.

Glömt lösenordet?

Vem tar flest vinster?

Tyskland eller Frankrike? Eller kanske Sverige? Kan Lindahl fixa fler nollor för Sverige än Hjelmseth för Norge?
Euro17 går ut på att samla fyra lag och få poäng för deras vinster, samt att plocka ut rätt målskytt ur de fem grupperingarna och att satsa på rätt målvakt.

Du tävlar mot alla andra, men du kan även skapa en egen serie för dig och dina vänner.
Välkommen att delta.

Regelverk

Euro17 går ut på att välja ut fyra lag, fem målskyttar och en målvakt som ska skörda vinster, mål och "hållna nollor" till din lycka.

Varje vinst ger ett poäng, varje mål likaså och varje målvakt som håller tätt i en hel gruppspelsmatch ger en poäng. Det finns dock några undantag.

Poängberäkning

Ett lag som vinner i gruppspelet får en poäng. Når laget slutspel så räknas varje form av vinst där som en poäng, oavsett om det kommer efter full tid, efter förlängning eller efter straffar.

För målskyttarna gäller lite andra regler. Alla mål gjorda i gruppspelet ger en poäng, men när det gäller slutspel, så får spelaren bara poäng för mål under full tid och eventuell förlängning. Mål i straffläggning efter 90 minuter och förlängning ger inga poäng.

Målvakterna får en poäng när de håller nollan under 90 minuter och de är på plan hela den tiden. Eventuell förlängning eller avgörande straffläggning räknas inte in. Inte heller får en målvakt poäng om den bara varit på planen i del av matchen. Målvakten måste spela hela matchtiden för att få poäng för noll insläppta mål.

Möjlighet att byta

Du kan registrera ett byte av ett lag, en målskytt eller en målvakt under den särskilda bytesperioden.

Tänk på att du registrerar bytet under bytesperioden (2017-07-16 18:01 - 2017-07-23 23:59), men att det genomförs först mellan andra och tredje gruppspelsomgången.

Du väljer vad du vill kasta bort, och får istället välja ett lag eller en spelare från samma grupp som det du kastade.
Du kan alltså inte byta bort mästerskapens sämsta lag och byta till dig Tyskland. De poäng (mål eller vinster) som du erhållit från det lag eller den spelare som du byter bort får du behålla, men tänk också på att du bara får dra nytta av de poäng som den spelare eller det lag producerar efter att du bytt till dig dem.

Krångligt? Inte då.

I ett litet exempel så har du 1 lag och 1 spelare. Det är England och Fridolina Rolfö, och du har 2 poäng totalt (1 vinst och 1 mål) när bytesperioden startar.
Du tycker dock att England verkar lite dåliga, och bestämmer dig för att byta dem mot Norge. Norskorna har två vinster när du byter, vilket gör att din bytesbalans blir -1. (Englands enda seger minus Norges två).
Norge tar dock ytterligare två vinster innan de blir utslagna ur slutspelet, och dessa två får du dra nytta av. Rolfö gör också ett mål till.
England tar ytterligare en vinst efter att du bytt bort dem, men den kommer ju inte dig till nytta, eftersom det inte är ditt lag längre.

I exemplet ovan får du 5 poäng.
(1 vinst för England, 2 vinster för Norge och 2 mål för Fridolina Rolfö)

Eller för att uttrycka det något krångligare:
4 vinster för Norge
+ 2 mål för Rolfö
+ Din bytesbalans (-1):
(4 + 2 + -1 = 5)

Hur är rankingen gjord?

Indelningen av lagen i de fyra olika grupperingarna har FIFAs världsranking som grund. Undantag är gjort för Nederländerna, eftersom värdlandet ofta gör bra ifrån sig.

Spelarna är däremot rangordnade mer efter spelledarens behag, om än med stöd av siffror från extern expertis, med tyngdpunkt på målfabrikation respektive förmågan att hålla nollan, både i landslag (EM-kvalet) och klubblag (senaste säsongen).
Notera dock att i och med att Nederländerna inte kvalat till turneringen, har istället deras vänskapskamper under samma tidsperiod räknats som underlag för spelarrankingen.

Lagrankingen

 1. Gruppering 1
  • Frankrike
  • Tyskland
 2. Gruppering 2
  • England
  • Nederländerna
  • Norge
  • Sverige
  • Spanien
 3. Gruppering 3
  • Danmark
  • Island
  • Italien
  • Schweiz
 4. Gruppering 4
  • Belgien
  • Portugal
  • Ryssland
  • Skottland
  • Österrike

UEFA råder

Resultat och målskyttar hämtas (eller kontrolleras mot) UEFAs officiella webbplats för mästerskapet.

Vem vinner?

En vinnare räknas fram enligt följande:

1. Flest poäng totalt (vinster plus mål plus hållna nollor.)

2. Skulle det vara lika efter det, så kollar vi om någon av de inblandade valt vinnarlaget som ett av sina fyra lag.

3. Skulle det vara lika även efter den punkten, så tittar vi på målskyttarna och mäter de båda tipsens bästa målskyttar mot varandra, därefter den näst bäste osv.

4. Är det lika efter det, så delar berörda deltagare på segern och äran.

Vad vinner man?

Blott äran och chansen att smäda någon annan som tippat synnerligen dåligt. Om några pengar skulle byta ägare relativt till utgången av den här tävligen, vill eller kan inte Hulabeck Mediabyrå hållas som ansvarig eller som provokatör.

Något är fel

Om du stöter på någon märklig funktion, felaktighet eller mysko design, så hör gärna av dig till lekledaren. Skriv gärna också vad det är för fel, vilken webbläsare du har och annat som kan vara bra att veta.